Man: 8:00 – 18:00, Tirs: 8:00 – 20:00, Ons-Fred: 8:00 – 18:00, Lør-Søn: 10:00 – 18:00 (etter avtale)
Døgnbemannet telefon: Velg timen din selv online

(kan også sende SMS)

Snorkeskinne (søvnapnéskinne)

Snorkeskinne eller søvnapnéskinne

En søvnapnéskinne eller snorkeskinne er et veldokumentert og effektivt middel for de som lider av søvnapné. Disse skinnene fungerer ved å holde luftveiene åpne når man faller i dyp søvn. Dette er ved å trekke underkjeven fram og dermed hindrer at tungen og omkringliggende bløtvev faller tilbake og kolapser sammen. Det gjør at luftvene forblir åpne selv i dyp søvn.


Snorking

Det er mange som lider av snorkeproblemer. Omlag 10 – 20 prosent av alle mennesker i alderen 30-40 år snorker. Hos menn mellom 50 og 60 år er andelen snorkere 15-20 prosent. De vanligste årsakene til snorking er følgende:

  • Med alderen blir orale slimhinnen tykkere
  • Med alderen blir muskelene i bløteganen, tunga og ellers andre muskler i halsen svakere og slappere

Alt dette fører lett til obstruksjon av luftveier i dyp søvn der musklene er mest avslappet.

Venstre: normal pust i dyp søvn Høyre: obstruksjon av luftveier i dyp søvn (søvnapné)

Dette forverres dersom man ligger på ryggen. I slik sovestilling, vil gravitasjonen også bidra til at all muskulatur og slimhinne faller bakover i svelget. Dermed blir luftpassasjen gjennom svelget betydelig redusert. Som en følge av dette kan slimhinnen i den trange luftpassasjen begynne å vibrere. Det er disse vibrasjonene som gjør at det blir lyd.

Alt dette kan gjøre at en aldri oppnår en dyp søvn (såkalt REM sleep). Fordi den dype søvnen forstyrres til stadighet grunnet pustestopp og høye snorkelyder. De med søvnapne har tendens til å huske alle drømmene sine når de våkner opp om morgenen, noe som anses som indikator for dårlig og grunt søvnmønster.

Snorking oppstår lettere etter påvirkning av alkohol fordi muskulaturen blir slappere enn vanlig.

Sosial snorking

Snorking uten pustestans kalles sosial snorking. Med andre ord: Den er mest til plage for den som sover i samme rom. Sosial snorking er ikke forbundet med økt helserisiko.

Søvnkvalitet

De som lider av søvnapné får aldri en god nattesøvn. De føler seg ikke utvilt om morgenen og pleier å huske drømmene sine. Av den grunn får de behov for mye lengre søvn.

Kontaktskjema