Man: 8:00 – 18:00, Tirs: 8:00 – 20:00, Ons-Fred: 8:00 – 18:00, Lør-Søn: 10:00 – 18:00 (etter avtale)
Døgnbemannet telefon: Velg timen din selv online

(kan også sende SMS)

Tannlegeskrekk

Har du angst for å gå til tannlegen? Du må huske at dette er noe som kan kureres gitt at tannlegen vet hva han/hun driver med.

Tannbehandling SKAL ALDRI være ubehagelig eller smertefull

Vi på Vintero Tannlegesenter har tilbrakt utallige timer og ressurser på å kartlegge årsakene til tannlegeskrekk og metodene som fungerer i behandling av denne angsten. Vi er helt og holdent sikre på at vi kan hjelpe deg bli kvitt din tannlegeskrekk. Så sikker at vi har kommet med mottoet: Blir du ikke 100% fornøyd med våre tjenester, betaler du ingenting. Vi kompenserer deg for din tid og selv tort og svie.

Årsakene til tannlegeskrekk

Tidligere negative erfaringer

Vi ser veldig ofte at en stor majoritet av mennesker med tannlegeskrekk er de som har hatt vonde og ubehagelige erfaringer fra barndommen.

Det er et faktum at barn ikke har like stor kapasitet til å takle og prosessere uvante og ukjente settinger som å ligge i en stol og la en fremmed person (altså tannlegen) ha styringen og holde på i munnen på en intim og nær måte.

Vi vet også at barn har det langt vanskeligere med hamle opp med ubehag og kanskje noe smått vondt, noe som forårsake tannlegeskrekk i vosken alder.

Dette bidrar til at barn ofte kan assosiere tannbehandling med ubehag og smerte. For alt dette oppleves mye mer intenst og stort sammenlignet med en voksen person.

Tannlegene som har jobbet med barn vet det veldig godt at minste overtredelse eller forsømmelse fra tannlegen kan fort oppleves som overgrep. Og dette vil etterlate varige spor i sinnet til et barn ikke bare i form av tannlegeskrekk men generelt angst.

Et kjent fenomen er at barn kan veldig fort plukke nervøsitet og angsten hos sine foreldre som følger barnet til tannlegen. Mekanisme for dette er ikke fullstendig studert men vi vet at barn meget lett plukker fysiske signaler fra sine foreldre som sitter ved siden av. Av den grunn så anbefaler man at den forelderen som har angst for å gå til tannlegen, aldri skal følge barnet til tannlegekontoret.

Det er også en gruppe med mennesker som ikke husker og vet hvorfor de er redde for å gå til tannlegen. Som oftest har slike individer undertrykt visse hendelser og erfaringer fra sin bevissthet. For å kunne hjelpe slike pasienter, må tannlegen ha noe psykologisk kunnskap (gradvis eksponerings- og kognitiv terapi), stor empati og tålmodighet. Det fins ingen overnattskur for slike pasienter. Her er det behov for gradvis rehabilitering.

De med generelt mye stress og angst får lettere tannlegeskrekk

En god del av oss har et generelt høyt nivå av stress og angst i livet. Dette er noe som blir intensivert i tannlegestolen. Ting som kan være med i denne intensiveringen er:

  • Frykt for smerte
  • Frykt for å miste kontroll og ikke ha bevegelsesfrihet
  • Frykt for å ikke kunne få pusten igjen
  • Frykt for å det som er ukjent og som ikke kan ses

Alle disse punktene må addresseres om man skal ha sjanse for rehabilitering. Alle fryktene kan være betinget og ha røtter i tidligere erfaringer eller livstraumer eller kan være en del av vår personlighet.

Uansett må dette ikke tas lett på. Alle disse fryktene må respekteres og anerkjennes. Det må understrekes overfor pasienten at han/hun ikke under noen omstendigheter skal føle skam eller skyldfølelse i å ha dem.

Fraråder å ty til kjappe løsninger i behandling av tannlegeskrekk

Om du har lyst til å ha en god helse og tannhelse så fins det ingen magisk pille som løser alle problemene over natta. Det er noen som tyr til narkosebehandling og vil ikke vurdere noe annet. Narkosebehandling anbefales i meget få tilfeller, som en engangs nødløsning gitt at en meget kompetent tannlege har forsøkt alt annet uten suksess.

Det er viktig å understreke at man ikke skal bli avhengig av denne typen behandling. Om man blir det, så vil man aldri oppnå en god tannhelse noensinne. Veien til en varig god tannhelse er å forsone seg med å gå til en empatisk, skånsom og kompetent tannlege på regelmessige basis.

Tannlegebesøk og tannbehandling SKAL ALDRI være ubehagelig eller smertefull.

Hvordan vi behandler tannlegeskrekk?

Våre metoder er utviklet av oss selv basert på årevis med forskning innen psykologi og stressmestring. Vi er den eneste tannklinikken i hele Follo som driver også med forskning. Om du er interessert i å finne ut hvordan et tannlegebesøk virkelig skal være, så kan du ta kontakt for en kostnadsfri konsultasjon.

Vår verktøykasse inneholder alle de konvensjonelle måtene som brukes verden over i tillegg til våre egetutviklede metoder.

Vi bruker et utvalg av medisiner og sedasjonsmidler alt avhengig av deg og dine behov. I vår erfaring er det nesten aldri behov for behandling i narkose men det er ett av verktøyene som vi kan benytte oss av.

Vårt motto er:

Om du ikke er fornøyd med våre tjenester, så betaler du heller ikke.

Kontaktskjema