Man: 8:00 – 18:00, Tirs: 8:00 – 20:00, Ons-Fred: 8:00 – 18:00, Lør-Søn: 10:00 – 18:00 (etter avtale)
Døgnbemannet telefon: Velg timen din selv online

(kan også sende SMS)

Rotfylling

Rotfylling

Når nerven i midten av tanna blir irritert, betent eller når den dør vil det bli nødvendig å rotfylle tanna. Mange assosierer behandlingen med høye kostnader og smerter. Men om tannlege eller spesialisten utfører behandlingen med stor nøyaktighet og presisjon så vil pasienten ikke oppleve smerter verken under eller etter behandingen. Rotfylling er kjent for å være den mest teknsike og vanskeligste behandlingen en kan utføre på tenner. Dette gjelder spesielt rotfyllingen av tenner med flere røtter (jeklser). Det som er viktig å huske er at rotfylling av 12 års jeksler i overkjeven MÅ utføres av en endodontist om man ønsker å ha den høyeste kvaliteten på arbeidet. Grunnen til dette er at 12 års jeksler i overkjeven har som regel 4 nervekanaler der den 4 kanalen er ekstremt trang og tilnærmet umulig å oppdage uten mikroskop. I tillegg er det veldig vanskelig tilgang til disse jekslene som er lokalisert langt bak i munnen. Optimal rotbehandling av 12 års jeksler krever alltid stor ekspertise og mange års erfaring. Som regel utfører allmenntannleger rotfylling her og der og dette kan ikke sammenlignes med en endodontist (rotfyllingsspesialist) som utfører KUN rotfyllinger dag inn og dag ut. Det samme gjelder også omgjøring (revisjon) av inadekvate rotfyllinger på vanskelige jeksler.

En god rotfyllingen må ha følgende trekk:

  • Homogen forsegling av alle nervekanaler hele veien til tuppen av røttene (merket med blå piler)
  • God tetthet i inngangen av nervekanalen (koronal forsegling) (merket med røde piler)
  • Konservativ åpning av nerveinngangen og nervekanalene (redusere svekkelsen av veggene i tanna)
  • Ingen stor lekkasje av foreseglingsmateriale ut av rotspissen (se bildet under)
For mye sealer

Som regel forsøker tannleger (eller de bør forsøke) å gjøre alt i deres makt for å unngå måtte rotfylle en tann. Dette vil innebære å stoppe utviklingen av hull før det når inn til nerven som er lokalisert i midten av tanna. Noen ganger blir nerven irritert og betent grunnet sprekk i tanna, noe som kan være vanskelig å forutse.

Rotfylling kan unngås

Vi på Vinterbro Tannlegesenter har egne metoder som gjør at en kan i noen tilfeller unngå rotfylling selv ved tilstedeværelse av smerter grunnet betent nerve. Bildet nedenfor viser eksemplet på dette:

Rotfylling unngått
Smertefull tann som ble spart for rotfylling

Kontaktskjema