Man: 8:30 – 18:00, Tirs-Ons: 8:30 – 16:00, Fre: 8:30 – 16:00, Lør-Søn: 10:00 – 18:00 (kun etter avtale)
Døgnbemannet telefon: Bestill time online

(kan også sende SMS)

Tannbleking

Tannbleking er en effektiv behandling for å gjøre tennene lysere og hvitere når misfargingen eller den mørke/gule fargen ikke ligger på overflaten av tennene. Den siste tida er det blitt flere og flere som ønsker seg glitrende hvite tenner. Men det fins så mange måter å gjøre det på. Her er en komplett guide for hva du bør tenke på og hva du må gjøre for å få hvitere tenner.

Er tannbleking skadelig for tennene eller tannkjøttet?

Tannbleking kan hvis utført galt og uforsiktig skade tenner og tannkjøtt. Men om dette gjøres under tilsyn av en dyktig og nøye tannlege, er det absolutt ingenting å bekymre seg for.

Bleking utført med ikke godkjente preparater kan føre til irreversible skader av tann-nerven (pulpa), tannkjøttet (tilbaketrekning av tannkjøttet), sterk langvarig ising i tennene og i noen tilfeller magesår (grunnet svelging av bleke-agensen).

Når man bruker ikke individuelt tilpassede bleke-preparater (preparater kjøpt av ikke-tannleger) er det veldig ofte at man får en ujevn og uhomogen bleking (se bildet lenger ned). Og det er kun tannlegen som kan gi deg individuelt tilpasset bleke-utstyr.

Hos oss kan du være helt sikker på at du får en effektiv og svært skånsom tannbleking som varer.

Hvor ofte trenger jeg å bleke tennene for beholde den lyse fine fargen?

Effekten av bleking utført etter vår anbefalte metode vil som regel vare mellom 7-10 år. Dette er dog noe variabel fra person til person avhengig av faktorer som snusing, røyking, plakkontroll, typen og mengde misfargende matvarer og drikker som inntas, tilstedeværelse av defekter i emaljen osv.

Om man utfører blekingen med tilpassede skinner, kan man bruke skinnene igjen etter en viss tid om man ønsker å friske opp den hvite fargen. I så fall, bør nytt blekemiddel kjøpes hos oss.

I de fleste tilfellene trenger man å bleke kun 1 gang.

Metoder for tannbleking

Først en veldig kort innføring i metoder for tannbleking. Disse metodene kan grovt deles inn i 2 grupper. En kan bleke tenner ved å bruke:

  • Systemer som kun tannleger har lov og lisens til å tilby
  • Systemer som kan kjøpes av en ikke-tannlege på nettet eller hos andre leverandører

Tannbleking som selges av ikke-tannleger eller på nettet:

  • Skyllemidler
  • Blekestrips
  • Paint-on børster
  • Bleketannkrem
  • Bleke tyggegummi
  • Aktivt kull

Det som er felles for alle disse produktene er at de er i beste fall ineffektive når det kommer til et langvarig resultat og i verste fall skadelige (Klikk her og her for mer info). Noen av disse produktene kan føre til en svært ujevn bleking som er vanskelig å reparere i etterkant (fig. 1).

Systemer som kun tannleger har lov og lisens til å tilby:

  • Tannlege-styrt hjemmebleking
  • Bleking utført på kontoret

Tannlege-styrt hjemmebleking:

Dette er metoden som vi anbefaler aller mest til våre pasienter. Dette er den mest skånsomme, forutsigbare og effektive metoden med lengst varighet.

Hvordan foregår tannlege-styrt hjemmebleking?

Måten denne blekingen utføres på er at tannlegen gjør først en kort undersøkelse av tennene for å oppdage eventuelle hull eller defekter. Under denne undersøkelsen, vil tannlege også se etter fyllinger i synlige deler av tennene. Dette er svært viktig for blekingen fordi blekeagensen ikke vil ha noen effekt på fyllinger, kroner og andre restorative materialer. Om dette er tilfellet, informeres pasienten om at fyllingen kanskje bør skiftes ut etter endt behandling. Dette er for å matche fargen til den nye lysere fargen tennene skal ha fått.

Undersøkelsen vil avsløre hva slags misfarging det er snakk om. Misfarging forårsaket av amalgam er ikke mulig å fjerne med bleking. For dette må en ty til andre metoder. Misfarging av tenner grunnet antibiotika-bruk er vanskelig å fjerne med bleking. Om dette er tilfellet, må det evt. brukes andre midler som hjelper blekingen.

Tannlegen renser og polerer tennene fritt for all tannstein og overfladisk belegg og plakk. Deretter tas et presist avtrykk av tennene i overkjeven og underkjeven. Dette avtrykket brukes til å fremstille presise modeller av dine tenner. Basert på disse modellene, fremstilles det individuelt tilpassede skinner. Etter 7-10 dager kan skinnene hentes med 2 sprøyter med blekegel.

Hjemme skal pasienten applisere blekegelen i skinnene og sette skinnene på plass i munnet. Vanligvis brukes skinnene i 45 min hver dag i 10-14 dager.

Viktige ting å merke seg under behandlingsperioden

Om du er plaget av hvitlige flekker på tennene dine, kan det være behov for å tilpasse blekingen noe for best mulig resultat. Disse hvitlige flekkene er som regel porøse områder i emaljen. Vanligvis vil tannblekingen gjøre dem mindre synlige etter en viss tid etter endt behandling. Det er mulig at disse hvite flekkene ser ut til å være noe hvitere like etter tannblekingen men dette vil bli mye bedre etter noen uker.

Det er sjeldent at våre pasienter rapporterer noe som helst problem med blekingen. Men det er verdt å merke seg at tennene kan være noe mer sensitive overfor kulde under og noe kort tid etter behandlingen. Dette er spesielt hos de som har tanngnissing, tannpressing eller de med syre og slitasjeskader på tennene. Dette kartlegges under undersøkelsen.

Vi anbefaler bruk av tannkrem som er ment for lindring av ising og fluor for å dempe på en eventuell ising.

Det er også anbefalt å holde seg unna misfargende matprodukter eller snus (ikke-hvit snus) i blekingsperioden. For dette kan gi en suboptimal effekt.

Bleking utført på kontoret

Denne løsningen kan være basert på lys-aktivert bleking eller kun sterk blekeagens som blir applisert på forsiden av tennene. Under den sistnevnte blir pasienten nødt til å sitte i stolen et sted mellom 30-45 minutter.

Som nevnt tidligere brukes en sterkere bleke-agens i en mye kortere tid. Vi på Vinterbro Tannlegesenter fraråder vanligvis våre pasienter fra å utføre en slik bleking. Grunnene for dette er følgende:

  • Større risiko for skade på tannkjøtt
  • Større risiko for nerveskade grunnet varmeproduksjon (ved lysaktivert bleking)
  • Større risiko for ujevn bleking
  • Større risiko for rot-resorpsjon (omfattende skade på roten ved tannhalsområdet)
  • Kortere varighet av blekeeffekten (flere studier som viser dette)

Oppsummering (hva du kan forvente når du skal bleke):

  • Først utføres en undersøkelse for å oppdage hull/defekter, typen misfarging og evt fyllinger
  • Så tas det fotos og avtrykk av dine tenner
  • Etter 7-10 dager hentes blekeskinnene og blekegelen
  • Blekeskinnene med gel på innsiden brukes i 45 min i 10-14 dager

Bleking av tenner kan, hvis gjort feil, føre til stor skade på tennene. Den siste tiden har det vært mye omtale i media om produkter solgt av ikke-tannleger som har vist seg å være skadelige og i noen tilfeller ineffektive. Av den grunn er det essensielt å snakke med en tannlege om dette og benytte seg av de beste skånsomme midlene som fins.

På Vinterbro Tannlegesenter, kan vi garantere effektiv og skånsom bleking med varig resultat. Dette er i de fleste tilfellene en tannlegestyrt hjemmebleking der pasienten får tilpassede skinner med blekemiddel som skal brukes hjemme. Ta kontakt for en gratis uforpliktende konsultasjon.

Referanser:

Kontaktskjema